Wednesday, January 12, 2011

Yang mana satu ????

**** UPDATE TERKINI yang dah lama

PM Najib kata, kalau berdebat nanti ada yang DEMAM, DSAI kata kalau DEMAM dia maka Panadol, kira ok la PM, kita orang nak tenggok DSAI Demam, bila tarikhnya. Ini peluang keemasan ni
*** UPDATE 12012011 (4.10pm)
.
KJ kata, lawan debat dengan dia dah lah, DSAI tak layak berdebat dengan PM Najib. Ini dah kira bagus, lepas Nazri, dtg KJ, siapa pula lepas ni, Ibrahim Ali kata tak payah layan la.
.
PM Najib kata RM51 Billion, DSAI kata RM19 Billion, nak 'implement' Program 100 hari PR, jadi lagi bagus kalau diadakan "BAHAS KEBANGSAAN", masuk TV, gerenti orang tak tenggok cerita lain, dan lepas tu umumkan PRU13 kalau terbukti DSAI kelentong.
..
PM Najib dengan 1Malaysia dan Plan Transformasinya

MANAKALA ...

Pakatan Rakyat dengan janji 100 hari apabila mengambil alih Putrajaya.

Ketua Pembangkang DSAI ajak/cabar PM Najib "DEBATE", baguslah tu, perjelaskan kepada umum, kan senang rakyat buat andaian ... kata orang putih "FAIR and SQUARE", apa nak ditakutkan, kenalah buktikan keupayaan masing-masing. BETUL orang nampak, KELENTONG pun orang nampak. Alih-alih, Nazri kata bahas dengan dia dulu, nak jadi macam Shabery Chik ke?

Jadi apa juga sekalipun, yang kita ada tetap 1 undi. Bila PRU13 akan diadakan terpulanglah kepada PM Najib. Paling awal kata mereka Mac tahun ini, boleh ke 8hb Mac 2011, atau sama dengan DUN Sarawak paling lewat Jun atau Julai 2011.

Kalau sistem 2 Parti dapat terus berlaku maka mudahlah rakyat nak buat keputusan, kerana siapa yang boleh meyakinkan mereka, akan dipilih. Tetapi rasanya akan adalah pertandingan 3 ke 4 ke 9 penjuru ditempat tertentu, adakah itu amalan demokrasi atau saja nak kacau daun, itu pengundi kawasan tertentu kena pilih lah.

Kalau lepas PRU12 dulu semua pihak berusaha memperbaiki diri serta parti masing-masing kan senang, ini tidak, kacau sana kacau sini, lompat sana, lompat sini ... akhirnya kelam kabut. Ini belum lagi cukup tempoh dah nak cerita "SNAP ELECTION", takut takut nanti terkedu, masa tu baru padan muka.

Negara ini kita yang punya, kalau dibandingkan dengan Negara-negara lain, ramai yang sebenarnya dengki sakan dengan kita, tapi kita sedar ke dengan apa yang kita ada. Memanglah yang kena kebas pun banyak juga, itu antara berberapa perkara yang perlu terus ditangani dengan lebih efektif. Kalau salah dan terbukti, banyak JEL-JEL yang boleh menampung mereka ni. Syaratnya pastikan sistem awam yang berkesan, kerana ramai yang kurang meyakininya. Ingin diulangi bahawa sistem awam kita perlu tidak menyebelahi mana-mana pihak melainkan melaksanakan tugas mereka mengikut undang-undang serta peraturan yang sedia ada.

Kalau orang BN salah tangkap, kalau orang PR salah tangkap, orang miskin tangkap, orang kaya pun tangkap juga. Kalau ada mereka dari kalangan kerabat di raja yang tidak mengikut Perlembagaan pun perlu diambil tindakan yang sewajarnya. Adil biar adil keseluruhan, jangan pilih bulu. dengar cerita, Perlembagaan kita tu dah 600 kali diubah, kalau betul untuk kebaikan bagus, kalau rasa ada kekurangan ubahlah lagi, janji Malaysia lebih berjaya lebih harmoni.

Nak rakyat jadi lebih patriotik, biarlah saksama, jangan ingat awak patriotik, saya tidak kerana tidak sependapat dengan anda. Kalau saya tak sokong 1Malaysia tapi saya Cinta Alam Malaysia adakah saya tak PATRIOTIK ? Sama juga macam Zahid Hamidi kata mungkin mereka yang kurang berminat masuk ATM tu tak patriotik, ramai tu kalau guna statistik.

Oh ya, saya masih sokong kita bina Jambatan Bengkok (scenic bridge) di Selat Tebrau, agaknya ada harapan ke?

Tapi ... PNB jangan bina Menara 100 tingkat dengan duit RM5 Billion tu, bangunkan Kampung Baru lagi baik, mula kan Amanah Saham Kampung Baru (ASKB), nilai harta di Kampung Baru, 'convert' jadi saham.

Memang kita dalam dilema, nak pilih yang mana satu???

No comments: