Monday, April 25, 2011

Datok ... siapa yang suruh sorok

Semalam Datuk Khalid Abu Bakar, Timbalan Ketua Polis Negara kata ;

"Polis tak sorok lagi"
'Sembunyi balik tiang tangkap pesalah trafik kaedah lapuk'


Memang dah lama dah kita tak setuju pun, kita mengharapkan agar PDRM dan seluruh anggotanya berada seberapa dekat dengan kita, kita tak takut ... TAPI ... penyanggak yang kecut perut.

Kita ni bukannya berani sangat nak buat salah (terutama bab lalu lintas lah) tetapi terkadang, dah seronok tekan minyak tak perasan dah lebih had laju, nasib baik tak ada mato-mato, rupanya sedang menyorok tengah longkang, balik pokok dan sebagainya.

Selain dari itu, kita nakkan anggota PDRM ni semua 'respect', bukan takut, bila respect semua akan memastikan kita ikut peraturan dan undang-undang. Kalau ada peraturan atau undang-undang yang mengarut tu, kita akan "highlightkan", dan kalau perlu diubah, kena ubahlah oleh pihak-pihak yang berwajib.

Kita nakkan, bila ada aduan, cepat siasat, jangan cepat cakap atau komen yang buat orang marah, kata aje "Pihak PDRM sedang siasat, dan kita akan terangkan dalam masa ..." . Jangan terlalu lama, kalau lama update rakyat, jadi tak ada rasa tak selesa.

Bila ada tuduhan pihak PDRM berat sebelah, kenalah buktikan dengan tindakan yang boleh meyakinkan. Semua rakyat mengharapkan tata-urus pentadbiran yang baik. Kakitangan Awam bertanggung jawab kepada rakyat menyeluruh, kerana bila mana pembuat dasar berubah, baik di Parlimen atau DUN, mereka masih tetap boleh bertugas seperti biasa.

Kalau sekarang ni, had laju maksima 110 kmj di lebuh raya, kata lah saya MP, salah seorang pembuat dasar, dan saya dapat yakinkan MP semua, kita perlu 220 kmj, kerana kereta semua dah canggih dan pemandu-pemandu kita dah setaraf dengan pemandu F1. Anggota PDRM dah tak payah susah-susah nak tahan dah.

Lagi satu, kes Samseng Jalanan (aka matrempit), bila agaknya kita dapat dengar yang perkara ini telah dapat dibenteras sepenuhnya. Tak kan lah kapcai dan budak sekolah tak habis belajar (ada juga yang belajar tinggi), boleh kalahkan Anggota PDRM yang pakai Motor yang berkuasa tinggi.

Saya pernah tulis dahulu, bila tangkap, masuk lokap, sita motor dan kalau bawah umur, tangkap dan masuk lokap ibu atau bapa atau kedua sekali.

Kalau tak serik tak tahu lah.

Dengar cerita, IGP dah keluar hospital, alhamdulillah, semoga cepat sembuh dan terus bertugas bagi kecemerlangan PDRM dan Negara.

Oh ya ... bila nak charge orang yang tunjukkan video lucah kat umum, itu dah kira salah tu, melain kan apa yang Pak Menteri Nazri Aziz cakap ... bukannya satu kesalahan.

No comments: